Pārlekt uz galveno saturu

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē notika docenta Jāņa Benzes lasījumi, ESAF studentu zinātniskā konference

Attēla autors: No LLU arhīva

7. decembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) notika ikgadējā studentu 12. zinātniski praktiskā konference, docenta Jāņa Benzes lasījumi "Students ceļā uz finanšu pratību", ko organizēja Ekonomikas un finanšu institūta (EKFI) asociētā profesore Dr.oec. Gunita Mazūre un lektore Mg.sc.soc. Anita Kreicberga.

Konferencē ar referātiem uzstājās ESAF maģistra studiju programmas "Ekonomika" 1. un 2.  kursa studentes un bakalaura studiju programmas "Ekonomika" 2., 3. un 4. kursa studentes. Kā norāda G. Mazūre: "Šogad pirmo reizi konference bija starptautiska, jo tajā piedalījās trīs starptautiskās studentu apmaiņas programmas Erasmus+ studentes no Ukrainas, kā arī pirmo reizi studentes piedalījās ar stenda referātiem. Piecpadsmit referātos dalībnieces klausītājus iepazīstināja ar aktuālām finanšu un nodokļu tēmām."

"Īpaši varētu izcelt maģistrantu pētījumus Piemēram, 2. kursa maģistrantes Luīze Fiļipova un Žaklīna Marta Vanaga izvērtēja Latvijas maksājumu sistēmas un to izmantošanas praktiskos aspektus, secinot, ka arvien biežāk tiek izmantoti bezskaidras naudas norēķini, tomēr traucējumi maksājumu sistēmās, lai arī nav būtiskākais sistēmu riska faktors, tomēr var destabilizēt kopējo finanšu sistēmu un mazināt iedzīvotāju uzticību maksājumu sistēmām. Savukārt 1. kursa maģistrante Tatjana Hāne pievērsās darbaspēka nodokļu politikas aspektiem, akcentējot darbaspēka nodokļu sloga atšķirības Baltijas valstīs. Pamatstudiju studentes galvenokārt pievērsās faktoringa darījumu un garantiju problemātikai, apdrošināšanas aktualitātēm, valsts budžeta ieņēmumu un izdevumu analīzei, kā arī kredītu nepieciešamībai," stāsta G. Mazūre.  

Ikgadējā konference ir veltīta docenta Jāņa Benzes teorētiskā mantojuma novērtējumam un viņa atcerei. Jānis Benze darba gaitas toreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā uzsāka 1965. gadā un turpināja līdz 1994. gadam. Viņš bija pasniedzējs ar bagātīgu praktiskā darba pieredzi lauksaimniecības grāmatvedībā, kas iegūta rēķinveža, grāmatveža un galvenā grāmatveža darbā. J. Benzes vadībā aizstāvēti vairāk nekā 100 diplomdarbi. Viņš bijis arī Grāmatvedības pulciņa zinātniskais vadītājs, vairāku studentu grupu kurators un 22 zinātnisko darbu autors.

Nozīmīgais Jāņa Benzes devums grāmatvedības attīstībā saistāms ar viņa piedalīšanos Latvijas grāmatvedības tiesību aktu izstrādē (1992), likumprojektu "Par grāmatvedību" un "Par uzņēmumu gada pārskatiem" sagatavošanā, kā arī Starptautisko grāmatvedības standartu tulkojuma latviešu valodā rediģēšanā. Jānis Benze ir izstrādājis Vienoto grāmatvedības kontu plānu un tā lietošanas norādījumus un sarakstījis vairākas mācību grāmatas un mācību līdzekļus, piemēram, "Grāmatvedības kontu korespondence" (1994) un "Izmaksu uzskaite un pašizmaksas kalkulācija" (lekciju kurss, 1996). Nozīmīgākā ir viņa sastādītā mācību grāmata "Finansu grāmatvedība" (1995), kurai tika izdoti arī papildinātie varianti 1996. un 1998. gadā. Arī ar līdzautoriem 1970.-1980. gados un 1990. gadu sākumā sarakstītās grāmatas un mācību līdzekļi "Uzņēmumu grāmatvedība un pašizmaksu aprēķināšana" (1993) un "Lauksaimniecības uzņēmumu grāmatvedība" (1975, 1981) ir būtisks J. Benzes teorētiskais devums. 2002. gadā, atzīmējot Jāņa Benzes 80. jubileju, LBTU (iepriekš LLU) vadība apbalvoja viņu ar augstskolas augstāko apbalvojumu "Atzinības raksts" par mūža ieguldījumu pedagoģiskajā un zinātniskajā darbā.

Tāpēc  Ekonomikas un finanšu institūts (iepriekš Finanšu un grāmatvedības institūts) tradicionālu pasākumu ir iedibinājis docenta Jāņa Benzes teorētiskā mantojuma zinātniski praktiskos seminārus studentiem, kas ik gadu decembrī notiek LBTU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē.

logo

 

Pievienots 18/12/2023