Pārlekt uz galveno saturu

Maģistra programmas 1. kursa studējošie iepazīst Jelgavas novada uzņēmējus

Attēla autors: No LLU arhīva

22. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) maģistra studiju programmas "Ekonomika" pirmā kursa studējošie piedalījās izbraukuma seminārā. Šāds izbraukums tiek organizēts katru gadu un tas notiek sadarbībā ar Europe Direct centru Jelgavā un Jelgavas novada pašvaldību.

Pasākuma galvenais mērķis bija iepazīties ar Jelgavas novada uzņēmēju pieredzi ES fondu finansējuma piesaistē un projektu realizēšanā.

Šogad programmā bija iekļautas Abgunstes muiža, Zaļā pils Zaļeniekos un Restauratoru nams, Svētes pils, kā arī Z/S "Mežacīruļi". Studējošajiem bija iespēja uzzināt četrus pilnīgi atšķirīgus stāstus par sarežģītu projektu sēriju realizāciju ar ideju, ka saimniekošanai jānodrošina ne vien saimnieciski ieguvumi, bet arī jādod sabiedrībai kāds labums.

Abgunstes muiža ir kļuvusi ne vien par atpazīstamu tūrisma un pasākumu organizēšanas vietu, bet arī par mākslinieku brīvrades telpu, kas harmoniski saplūst ar muižas kultūrvēsturisko vērtību. Savukārt Zaļā pils Zaļeniekos jau sen ir izglītības iestāde, kas turpina savu funkciju neskatoties uz kariem un politikas pārmaiņām. Kādreizējā Zaļās pils spožuma atjaunošana ir kļuvusi par izglītības piedāvājuma īpašo specialitāti – restaurāciju. Jāatzīmē, ka pilij blakus izveidotais Restauratoru nams rada bāzi jauno restauratoru sākotnējai attīstībai un daudziem kā diplomdarbu atstājot kādu nelielu, bet rūpīgu atjaunotu Zaļās pils gabaliņu. Ekskursijas turpinājumā studējošie devās uz Svētes pili, kā atjaunošana ir tikai tās sākumā. Nepieciešams vēl kāds laiks līdz bijusī spožā pils gaisma mirdzēs ne vien jauno īpašnieku acīs un idejās, bet arī pils daudzajos logos. Noslēgumā maģistranti iepazinās ar Z/S "Mežacīruļi", kas  ir viena no progresīvākajām lauku saimniecībām Zemgalē, kas augstu vērtē ne vien saimniecisko izdevīgumu, bet arī saimniekošanas ilgtspēju, rūpes par lauksaimniecības dzīvnieku labturību un inovāciju.

Protams, šīs vīzijas un sapņi nebūtu iespējami bez mērķtiecīgas un kompetentas saimnieciskās darbības, kas bija gan objektu saimnieku stāstu, gan studentu specifisko jautājumu priekšmetu. ESAF izsaka lielu paldies Jelgavas novada un Europe Direct centra pārstāvei Tabitai Šķerbergai par kārtējo lieliski organizēto semināru, kā arī ceram, ka sadarbība turpināsies arī turpmāk.

Foto

 

Pievienots 23/09/2022