Pārlekt uz galveno saturu

Studējošie apmeklē nozīmīgas iestādes Jelgavā

Attēla autors: No LLU arhīva

Septembrī bakalaura studiju programmas "Ekonomika" 4. kursa studējošie, kuri izvēlējušies apgūt "Reģionālā attīstība un pārvalde" virzienu, devās izglītojošā ekskursijā un apmeklēja trīs nozīmīgas Jelgavas iestādes - Jelgavas novada domi, Zemgales plānošanas reģionu un Jelgavas Valstspilsētas domi. Ekskursija norisinājās profesores Baibas Rivžas vadībā. 

Jelgavas novada domē bija laipna un sirsnīga sagaidīšana, kā arī tikšanās vieta bija atbilstoša – galvenā sēžu zāle. Jau pēc vietas izvēles radās pozitīvs iespaids par  iestādes darba organizāciju – kāda ir lēmumu pieņemšanas kārtība, kā tiek veidota šīs pašvaldības darbinieku struktūra. Uzreiz bija skaidri saprotams par pašvaldības ikdienas darbību, bet bija vērtīgi to redzēt klātienē. Tāpat interesanti bija uzklausīt arī pašas pašvaldības viedokli par Administratīvi teritoriālo reformu – kādi ir ieguvumi un ar kādām grūtībām nākas saskarties Jelgavas novada domei. Pozitīvi vērtējamas arī šīs pašvaldības atbalsts sabiedrībai, piemēram, atbalsts jaunajiem uzņēmējiem – finansējums ideju uzlabošanai un realizēšanai. Studējošie novērtē, ka šī ir viena no tām pašvaldībām, kas ir gatava pieņemt studentus praktizēties un ieguldīt savus resursus, lai apmācītu jaunos speciālistus.

Savukārt Zemgales plānošanas reģionā bija iespēja uzzināt par Zemgales reģiona šī brīža situāciju un aktualitātēm, piemēram, kuros novados attīstības līmenis ir augstā līmenī un novados, kuros ir nepieciešamas attīstības veicinošas aktivitātes. Bija vērtīgi uzzināt, kā Zemgales plānošanas reģions risina ar migrāciju saistītas problēmas un, kādi līdzekļi tiek ieguldīti reemigrācijas procesā - kā sazinās ar latviešiem ārvalstīs un kādu palīdzību sniedz, lai ārzemēs esošie latvieši atgrieztos. Pozitīvi vērtējams tas, ka arī šajā iestādē studentiem ir iespējams praktizēties. Studenti tika uzņemti laipni un tika pasniegtas arī dāvanas. 

Noslēgumā tika apmeklēta Jelgavas Valstspilsētas dome. Mums, kā jaunajiem reģionālās attīstības un pārvaldes speciālistiem, arī šīs iestādes apmeklējums bija ļoti vērtīgs. Arī šeit tika padomāts par to, kā sagaidīt studentus, līdzīgi kā Jelgavas novada domē. Šeit diskusija sākās ar pašu galveno – Jelgavas pilsētas vēsturisko attīstību līdz mūsdienām. Par to, ko nācās pārciest un piedzīvot pilsētai, kā arī tās iedzīvotājiem, lai Jelgava kļūtu par valstspilsētu. Plaši tika izklāstīta projektu īstenošanas kārtība – kādi sarežģījumi ir sagaidāmi, finansējuma apmērs, finansējuma iegūšanas veidi un kādas problēmas tiek risinātas īstenojot projektu. Tika pamatotas budžeta gada projektu prioritātes. Šī ir viena no pašvaldībām, kura ņem vērā un uzsver iedzīvotāju iesaisti pilsētās attīstībā. Jo vairāk sabiedrība iesaistās publiskajās apspriešanās, jo efektīvāk un daudz ātrāk notiek lēmumu pieņemšana, kā arī ir iespējams atlikušos resursus (piemēram, naudas līdzekļus) novirzīt uz citiem mērķiem. Šī ir pašvaldība, kurai ir svarīgi sabiedrībai nodrošināt visu nepieciešamo: darbu, izglītību, drošību un dzīvesvietu. Svarīgi, lai jelgavnieks vēlas palikt un dzīvot tieši šajā pilsētā.

Informāciju sagatavoja: bakalaura studiju programmas “Ekonomika” 4.kursa studente Samanta Cielava

 

Pievienots 06/10/2022