Pārlekt uz galveno saturu

ESAF studējošie izzina ilgtspējīgu attīstību Salaspils novadā

Attēla autors: No LLU arhīva

27. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes – LBTU (iepriekš - LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studiju programmas "Ekonomika" 4. kursa studenti devās mācību ekskursijā uz Salaspili, ko organizēja profesore Modrīte Pelše. Ekskursija tika organizēta studiju kursa "Ilgtspējīga attīstība" ietvaros, kā laikā studenti apskatīja divus apskates objektus, kas ir SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO) un SIA "Salaspils Siltums".

Ekskursijas laikā tika uzzināts, ka SIA "Depozīta Iepakojuma Operators" (DIO) pārvalda depozīta sistēmu Latvijā, kā arī, kā notiek iepakojuma un depozīta maksas aprite. DIO dibināts 2020. gada jūnijā un uzņēmumā ir apvienojušies gan pieredzējuši Baltijas mēroga tirgus līderi dzērienu ražošanas nozarē, gan vietējie vidējie un mazie dzērienu ražotāji. Iepakojuma pārstrādes jautājumos atbildīgā puse ir lielākais PET pārstrādes nozares uzņēmums Baltijas valstīs AS "PET Baltija", bet metāla skārdeņu un stikla pārstrādi nodrošina ārvalstu partneruzņēmumi Vācijā un Lietuvā.

Depozīta sistēma ir praktisks solis ceļā uz tīrāku Latviju vairākām paaudzēm. Tā palīdzēs virzīt dzērienu ražotāju, tirgotāju un sabiedrības rīcību klimatam draudzīgā virzienā. Vienlaikus tiks sasniegta iespēja pilnvērtīgi apsaimniekot visbiežāk sastopamos dzērienu iepakojumus. Ieviešot ilgtspējīgu, mūsdienīgu un ērtu dzērienu iepakojumu šķirošanas un pārstrādes sistēmu, iedzīvotājiem ir iespēja nostiprināt videi draudzīgus paradumus sabiedrības ikdienā un padarīt valsti sakoptāku un tīrāku.

Savukārt SIA "Salaspils Siltums" nodrošina centralizēto siltumapgādi Salaspilī un Saulkalnē, pamatā izmantojot šķeldu un saules enerģiju. Šeit izveidots lielākais Baltijas valstīs saules paneļu parks 6.5 ha platībā. Tas darbojas 3 gadus, kopš 2019. gada. Viens no attīstības atskaites punktiem datu jomā ir 2011. gads, kad bija 0% automātiska datu nolasīšana, bet 2019. gadā tika sasniegta 100% automātiska datu nolasīšana. SIA "Salaspils Siltums" kopējais siltumtrašu garums Salaspilī ir aptuveni 20.2 km, bet Saulkalnē 0.7 km. Vasarā silto ūdeni nodrošina tikai saules paneļi, bet ziemas mēnešos decembrī un janvārī tie enerģiju nesaražo.

Studenti norāda, ka mācību ekskursijas laikā iegūtā informācija ir noderīga, tā pilnveido un papildina studiju procesā iegūtās teorētiskās zināšanas par ilgtspējīgo un videi draudzīgo saimniekošanu. Vērtīgi bija izzināt viedo siltumapgādi un depozīta sistēmu ne tikai no iedzīvotāja puses, bet arī no uzņēmēja skatupunkta.

Pievienots 28/09/2022