Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes pētnieki izstrādājuši unikālas profesionālo apmācību programmas pārtikas sektoru uzņēmumiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) pētnieki sadarbībā ar vairākām Eiropas vadošajām universitātēm un institūcijām projekta Go Zero - Zero Waste Management in Food Sector Project (2020-1-TR01-KA202-093424) realizācijā, ko finansē Eiropas Savienības Erasmus + programma, izstrādājuši unikālas profesionālo apmācību programmas pārtikas apakšsektoru uzņēmumiem.

Projekta mērķis ir attīstīt atkritumu apsaimniekošanas prasmes pārtikas uzņēmumu darbiniekiem un profesionālās izglītības iestāžu studentiem, kuri tiek gatavoti darbam pārtikas sektorā, kā arī veicināt bezatkritumu apsaimniekošanas pieejas veiksmīgu ieviešanu projekta partnervalstu pārtikas sektoros, sekmēt atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pilnveidi pārtikas sektora uzņēmumos un virzīt atkārtotas atkritumu izmantošanas, pārstrādes un pārdomātas rīcības pieejas, lai sekmīgi ieviestu bezatkritumu apsaimniekošanu.

Lai īstenotu projektu, LBTU Ekonomikas un sabiedrības attīstības (ESAF) pētnieki ir izstrādājuši unikālu mācību programmu olu ražošanas sektoram, kura mērķis ir attīstīt atkritumu apsaimniekošanas prasmes, fokusējoties uz jautājumiem, kas saistīti ar atkritumu hierarhiju, samazināšanu, minimizēšanu, pārstrādi, reģenerācijas un iznīcināšanas iespējām olu ražošanas sektorā, tādējādi radot darbinieku un studentu pārliecību un izpratni par ilgtspējīgu un videi draudzīgu atkritumu apsaimniekošanas pieeju. Programma izstrādāta saistībā ar pārtikas nozares un izglītības sfēras profesionāļiem, tādējādi nodrošinot atgriezeniskās saites veidošanos veiksmīgai sadarbībai turpmākajā projekta izstrādē.

Projekta ietvaros tiks izstrādāts ziņojums "Rekomendācijas atkritumu apsaimniekošanai pārtikas sektorā", izveidoti izglītojoši materiāli un e-apmācību platforma, kā arī nozaru mijiedarbības ceļvedis. 

Vairāk informācijas par projektu: https://gozeroproject.eu/.

Projekts tiek finansēts Eiropas Savienības Erasmus+ programmas ietvaros. Šajā paziņojumā atspoguļoti tikai autoru uzskati, un ne Eiropas Komisija, ne LBTU  nevar tikt sauktas pie atbildības par to, kā var tikt izmantota šeit ietvertā informācija. Projekta Νr: 2020-1-TR01-KA202-093424

Pievienots 27/09/2022