Pārlekt uz galveno saturu

Ilgtspējīgas attīstības risinājumi: no sakārtotas atkritumu saimniecības līdz veselīgiem produktiem.

Attēla autors: No LLU arhīva

Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) bakalaura studiju programmas “Ekonomika” specializācijas virziena “Reģionālā attīstība un pārvalde” studenti 31. oktobrī devās mācību ekskursijā uz atkritumu poligonu SIA “Getliņi EKO” un SIA “Ķiploku pasaule” Uzvaras līduma “Annās”.

SIA “Getliņi EKO” rūpējas par ilgtspējīgu atkritumu apsaimniekošanu, kurā šobrīd tikai 10 procenti no ievestajiem Rīgas un tās apkārtnes atkritumiem tiek noglabāti atkritumu poligonā. Lielākā daļa no atkritumiem tiek mehanizēti sašķirota un izmantota otrreizējai pārstrādei, vai arī tiek ražots kurināmais cementa rūpnīcai “Cemex”. Savukārt no atkritumu poligonā noglabātajiem, bioloģiski noārdāmajiem atkritumiem, tiek iegūta gāze, kas koģenerācijas procesā pārvērsta elektroenerģijā un siltumenerģijā. SIA “Getliņi EKO” saražotais siltums nodrošina siltumnīcu kompleksu jau teju 3 ha platībā, kur tiek audzēti tomāti un gurķi.

SIA “Ķiploku pasaule” iezīmē mazā uzņēmuma spēju attīstīt veiksmīgu uzņēmumu nelielā lauku zemes platībā, dodot papildus pievienoto vērtību - ķiplokus pārstrādājot. Studenti varēja nogaršot gan ķiploku zupu, gan ķiploku tēju, kā arī degustēt saimniecībā radītos produktus, pat ķiploku konfektes. “Ķiploku pasaules” saimniece Antra ir mūsu absolvente, viena no pirmajām Sociālo zinātņu fakultātē.

Mācību ekskursija tika organizēta studiju kursu “Ilgtspējīga attīstība” (ko vada prof. Modrīte Pelše) un “Reģionālās attīstības plānošana” (ko vada prof. Baiba Rivža un doc. Zane Vītoliņa) ietvaros.

ESAF prof. M.Pelše

 

Pievienots 13/11/2018