Pārlekt uz galveno saturu

Studenti viesojas uzņēmumā Nasdaq Riga

Attēla autors: No LLU arhīva

28. aprīlī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU, iepriekš LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes profesionālā maģistra studiju programmas "Uzņēmējdarbības vadība" studējošie ar studiju kursa "Korporatīvā pārvaldība" profesori, Dr.oec. Guntu Grīnbergu-Zālīti viesojās Nasdaq Riga, kas ir vienīgā regulētā birža Latvijā un nodrošina augstākajiem standartiem atbilstošu tirgus infrastruktūru.

Mācību ekskursija tika organizēta, lai veicinātu studējošo izpratni par korporatīvā ziņojuma praktisko nozīmi investīciju piesaistē. Nasdaq Riga pārstāvji maģistrantiem bija sagatavojuši semināru par to, kā birža palīdz uzņēmumiem efektīvā veidā piesaistīt kapitālu, veicinot institucionālo un privāto investoru dalību uzņēmumu publiskajos piedāvājumos un turpmākajā vērtspapīru tirdzniecībā. Studentiem bija iespēja iegūt specifikas zināšanas par to, kā, izmantojot elektronisku tirdzniecības sistēmu, birža spēj savest kopā uzņēmumus, kuri vēlas piesaistīt kapitālu izaugsmei un ieguldītājus, kuriem ir brīvi līdzekļi un vēlme gūt peļņu, kā arī biržas biedrus – bankas un brokeru sabiedrības, kuri darbojas kā starpnieki ieguldītāju vārdā.

Tāpat studējošie saņēma arī vērtīgus padomus un ieteikumus, kā privātpersonas var ieguldīt vērtspapīru tirgū, izmantojot brokeru vai citu licencētu starpnieku pakalpojumus, piemēram, savu banku. Ekskursijas noslēgumā Nasdaq Riga rīkoja speciālu konkursu - viktorīnu, kurā uzvarēja 1. kursa MBA students Roberts Gļauda, saņemot Nasdaq Riga grāmatu par naudas psiholoģiju.

Pēc Nasdaq Riga biroja apmeklējuma maģistranti apmeklēja arī Rīgas Biržas muzeju, kura ēkas celtniecība aizsākās 19. gs un sākotnēji tika paredzēta Rīgas Biržas vajadzībām. Muzejā pieejamas Rīgas rātskungu, birģermeistaru, tirgotāju un uzņēmēju uzkrātās kolekcijas, kurās ietverti 18. - 19. gs mākslas darbi. Muzeja izveides mērķis bija veicināt filantropiju un mecenātismu Latvijā, atbalstot sociāli atbildīgu rīcību un sabiedriska labuma mērķu sasniegšanu, tādējādi veicinot pozitīvu uzņēmēju sabiedrisko tēlu un labu reputāciju.

ESAF profesionālā maģistra programmas studējošo vārdā izsaka pateicību Nasdaq Riga  par atsaucību un īpaši MBA studentiem sagatavoto diskusiju semināru, kā arī personīgi Sanitai Gailānei par interesanto stāstījumu un laipno uzņemšanu.

Pievienots 02/05/2023