Pārlekt uz galveno saturu

Mācībspēki no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes izmēģina Audi elektroauto

Attēla autors: No LLU arhīva

Pašlaik šķiet, ka nav aktuālākas problēmas ekonomiskajā izaugsmē kā enerģijas resursu piegāžu drošība un enerģijas cenas. Aktualitāti nosaka daudz faktoru, sākot no ilgtermiņa centieniem mazināt klimata pārmaiņas, beidzot ar enerģētikas depolitizāciju, samazinot iespēju izmantot enerģijas piegādes kā ietekmes instrumentu. Enerģijas izmantošanas alternatīvas vienmēr ir bijušas būtiskas, bet pašlaik jāatrod nekavējoši risinājumi.

Jau otro gadu Moller Baltic Import un tā pārstāvis, un fakultātes draugs, kurš vada arī vienu Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) studiju noslēguma darbu komisiju, Krišjānis Āboltiņš, piedāvāja ESAF mācībspēkiem iepazīt tuvāk elektromobilitātes risinājumus - pilnībā elektrisku automašīnu Audi Q4 e-tron. Specifisku zinātnisku uzdevumu nebija, jo testēšanas būtiskākais mērķis bija novērtēt tehnoloģiju risinājumus, priekšrocības un trūkumus vidusmēra patērētājam. Apkopojot deviņu ESAF kolēģu stāstīto, kas testēja auto trīs dienas, gan pilsētas, gan ārpuspilsētas režīmā, var secināt, ka šis auto ir ideāls pārvietošanās risinājums pilsēta vai piepilsētā. Tas nodrošina pārvietošanos pilsētā ar ārkārtīgi augstu komforta un drošības līmeni, vienlaikus aptuveni 300 km, kurus iespējams veikt ar vienu uzlādi, neierobežo pārvietošanos. Auto ražotāji, domājot par patērētāja ikdienas paradumiem un akumulatora ilgmūžību, iesaka elektroauto uzlādēt kā mobilo tālruni, vakarā mājās, nodrošinot tam vajadzīgo aprīkojumu. Vienlaikus testēšanas nolūkos, tas nebija pieņemams risinājums, tāpēc ātrās uzlādes stacijās kolēģi pēc ikdienas braukšanas  bija nepieciešams pavadīt līdz vienai stundai. Jāpiemin, ka enerģijas izmaksas patērētājam salīdzinot ar iekšdedzes dzinēju automašīnām ir būtiski zemākas.

ESAF kolēģi atzīst, ka šī pieredze tiks tālāk izmantota studiju procesā, kā arī vairāki kolēģi izteicās, ka ir jārāda priekšzīme un, ka nākamā automašīna jāizvēlas elektroauto.

Pievienots 17/06/2022