Pārlekt uz galveno saturu

ESAF studējošie iepazīst Dobeles novadu

Attēla autors: No LLU arhīva

14. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes - LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte - LLU) Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studiju programmas "Ekonomika" 2. kursa studenti devās mācību ekskursijā uz Dobeles novadu kopā ar mācībspēku Tatjanu Lejavu. Ekskursija tika organizēta studiju kursa "Reģionālā ekonomika" ietvaros un tās laikā studentiem bija iespēja apskatīt trīs apskates objektus, no kuriem pirmais apmeklētais objekts bija valsts nozīmes kultūras piemineklis Dobeles pils, kas vairāk nekā 300 gadus tika uzskatītas par Dobeles pilsdrupām un tikai 2020. gadā piedzīvoja pārbūves un konservācijas darbus. Piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus, kā arī ieguldot pašu līdzfinansējumu Dobeles novada pašvaldība ir saredzējusi iespēju veicināt pašvaldībā tūrisma nozari, veidojot Dobeles pili kā par vienu no piesaistes objektiem.

Kā otro objektu studenti apmeklēja Zemnieku saimniecību "Rūķīšu tējas". Saimnieciskā darbība ir saistīta ar ārstniecības augu audzēšanu, kurā ir vairāk nekā 40 dažādi ārstnieciskie augi, kurus pēc tam pārstrādā dažādos tējas maisījumos, kā arī ēteriskajās eļļās. Saimniecības galvenais noieta tirgus ir Latvijas uzņēmumi, tostarp aptieku tīkli. Tomēr saimnieka nākotnes vēlme ir attīstīt saimniecības internetveikalu, lai piesaistītu lielāku pircēju loku gan no Latvijas, gan ārpus tās robežām. Šobrīd saimniecības lielākie izaicinājumi ir energoresursu cenu straujais kāpums un darba spēka trūkums augu augšanas sezonā. Saimniecības saimnieks ir atvērts piedāvāt darba iespējas arī studējošiem veicot augu nolasīšanas darbus, sākot ar darba sezonas sākumu (jūnija mēnesi).

Kā noslēdzošais mācību ekskursijas apskates objekts bija APP "Dārzkopības institūts", kas ar LBTU sadarbojas pētnieciskajā darbā un kopīgi īstenojot dažādus projektus. Studentus iepazīstināja ar institūta vēsturi, dažādo augu selekciju audzēšanu. Viens no institūta lielākajiem izaicinājumiem ir Latvijas kooperatīvo sadarbību neesamība. Kā arī akcentēja, ka audzētājam svarīgākais ir ekonomiskā domāšana, lai audzēšana kļūtu ekonomiski izdevīga. Dārzkopības institūta lielākais ieteikums ir izveidot savstarpēju fakultāšu sadarbību, lai veidotu starp sinerģiju jomām. Nākotnē institūts cer, ka notiks kopdarbi starp fakultātēm, kas veicinās informācijas apmaiņu un kopdarbu veidošanu. Institūta pārstāvji studentiem iesaka būt aktīviem un iesaistīties dažādos pasākumos kā "Hakatons", "Izrāviens" un citos uz sadarbību vērstos projektos.

Pievienots 20/09/2022