Pārlekt uz galveno saturu

"Interframe-LV" starptautiskajā konferencē diskutē par reģionālo attīstību

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) MS Teams platformā 2021. gada 22. oktobrī norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) īstenotā projekta "Latvijas valsts un sabiedrības izaicinājumi un to risinājumi starptautiskā kontekstā – Interframe-LV" (vadītāja akadēmiķe Baiba Rivža), LLU un Varšavas Dzīvības zinātņu universitātes organizētā septītā starptautiskā zinātniskā konference "Reģionālās attīstības tendences ES valstīs 2021". Pasākumā piedalījās zinātnieki no piecām valstīm – Polijas, Ungārijas, Čehijas, Lietuvas un Latvijas. Projekta "Interframe-LV" dalībnieki interesentus iepazīstināja ar astoņām prezentācijām un astoņiem stenda referātiem.

Projektu "Interframe-LV" pārstāvošie zinātnieki dalījās pētījumu rezultātos par digitalizāciju un digitālo transformāciju, kuras paātrinājumu izraisījuši Covid-19 pandēmijas radītie apstākļi dažādās jomās – valsts pārvaldē, atvērtajā Eiropas ekonomikā, izglītības sistēmā, bioekonomikas nozarē un reģionālajā attīstībā; kā arī pauda viedokļus citās konferencē risinātajās galvenajās tēmās – vides politikas īstenošana un siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, bezdarbs Covid-19 pandēmijas ietekmē pirmspensijas vecuma iedzīvotājiem un jauniešiem, darba integrācija sociālajos uzņēmumos, lauku uzņēmējdarbības vides attīstība, pašvaldību degradēto teritoriju revitalizācija, viedā lauku attīstība, filantropiskas pieredzes tendences starp biznesa organizācijām Latvijā u. c.

Visu valstu zinātnieki pievērsās pārtikas tēmai, ko arī aktualizējusi Covid-19 pandēmija, skatot tādus jautājumus kā jaunas tendences pārtikas iegādē un patēriņā, ekoloģisko produktu sertifikācija, ekoloģiskie produkti un patēriņa ilgtspēja, pašapgāde ar pārtiku lauku mājsaimniecībās, sociāli ekonomiskās korelācijas ar pārtikas trūkumu. Vēl visu konferencē pārstāvēto valstu pētnieki risināja atjaunojamo energoresursu tēmu, piemēram, ieguldījumi atjaunojamajos energoresursos kā iespēja pašvaldības ekonomikai. Kā aktualitāte lauku pašvaldībām tika analizēta arī finansiālā autonomija.

Attālināto zinātnisko konferenču norisē uzkrātā lielā pieredze LZA un LLU ļāva sekmīgi strādāt un apmainīties ar pētniecības atziņām arī šajā Covid-19 pandēmijas Latvijā izsludinātājā "lokdauna" jeb mājsēdes situācijā.

Pievienots 25/10/2021