Pārlekt uz galveno saturu

Profesora Jāņa Vanaga stipendiju saņem Elīna Dieziņa

Attēla autors: No LLU arhīva

Tradicionāli pavasarī LLU Ekonomikas un  sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) 2. kursa studiju programmas "Ekonomika" studentiem bija iespēja parādīt savas zināšanas un prasmes kādas konkrētas tautsaimniecības situācijas izpētē un analīzē, kā arī piedalīties prof. J.Vanaga vārdiskās stipendijas konkursā. Jāatzīmē, ka pirmo reizi studentu zinātniskā konference notika e-vidē. 

Atklājot zinātnisko konferenci, stipendijas pretendentus un klausītāju uzrunāja komisijas priekšsēdētājs – doc. A. Lēnerts, novēlot veiksmi pretendentiem. Par izvēlēto tēmu daudzveidību un iespēju saskatīt prof. J. Vanaga pētījumu aktualitāti mūsdienu tautsaimniecībā, izteicās asoc. prof. K. Naglis-Liepa, savukārt lekt. B. Kizika uzsvēra, ka uzvarētājs būs viens, bet ieguvēji – visi!

Pozitīvā gaisotnē notiekošā studentu zinātniskā konference atspoguļo mūsdienu jauniešu skatījumu uz dažādām problēmām gan Latvijā, gan Eiropā, neaizmirstot izvērtēt sava novada vai pagasta sociāli ekonomisko situāciju.

Kā labāko darbu komisija atzina Elīnas Dieziņas pētījumu "Kokapstrādes nozares pašreizējā situācija un attīstības iespējas Latvijā” (zin. vad. doc. A. Lēnerts).

Jaunā pētniece savā darbā akcentēja, ka mežs ir resurss un šo resursu mums šodien pietiek, lai varētu ražot kokapstrādes produktus ar augstu pievienoto vērtību. "Mēs saimniekojam ilgtspējīgi, jo pašreizējie mežu resursu izmantošanas apjomi ir mazāki nekā dabiskie koksnes atjaunošanās pieauguma tempi gada laikā. Lai gan meža platības palielinās un koksnes krāja pieaug, tiek nodrošināta kokapstrādes nozares turpmāka izejvielu ieguve, nozare nespēj cīnīties ar klimata pārmaiņām. Nākotnē klimata pārmaiņas nopietni apdraud nolietoto iekārtu un mašīnu izmantošanu," atklāj stipendiāte. 

Kāda ir Elīna Dieziņa – J. Vanaga stipendijas ieguvēja, kur rodas viņas spēks un mērķtiecība?

Elīna dzimusi un augusi Kuldīgas novadā, Pelču pagastā. Viņas vecāki nodarbojas ar lauksaimniecību, tāpēc arī studente vēlējusies studēt tieši Latvijas Lauksaimniecības universitātē. Elīna pauž, ka, uzaugot laukos, palīdzot vecākiem saimniecībā, lauku darbs viņu nekad nav baidījis, tas tikai rada pastiprinātāku interesi. Savukārt būt mērķtiecīgai un censties tiekties augstāk, plānot savu laiku, Elīnu iemācīja absolvētā E. Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skola un dalība jauktajā jauniešu korī "Lai top!". Savu brīvo laiku studente cenšos aizpildīt ar sportiskām aktivitātēm – ar kalnu slēpošanu, izbraucieniem ar velosipēdu, skriešanu, vingrošanu.

Pievienots 29/05/2020