Pārlekt uz galveno saturu

ESAF vēsturiskās personības atceroties

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) studenti 4. martā organizēja un piedalījās seminārā, kas tika rīkots par godu Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesoram Kazimiram Špoģim. Profesora kolēģi - mācībspēki dalījās ar savu pieredzi, kā tas bija strādāt kopā ar spēcīgu, gudru un izcilu personību, bijušo rektoru, Latvijas PSR lauksaimniecības ministru, Latvijas Republikas Augstākās padomes deputātu, LLU Agrārās un reģionālās ekonomika doktorantūras programmas vadītāju. Kolēģi stāstīja atmiņu stāstus par profesora Kazimira Špoģa raksturu, īpatnībām, gudrībām un skaļo balsi. Profesors Kazimirs Špoģis zinātnes un profesionālās darbības jomās atstājis paliekošas pēdas jeb turpināmas idejas. Profesors bija inovatīvu ideju piekritējs un attīstītājs. Līdz ar to šī gada zinātniski praktiskā semināra moto - "Zinātnes pamatvērtība - idejas spēks", kur katrs semināra dalībnieks individuāli un grupās konkursu formā varēja demonstrēt dažādus inovatīvus risinājumus globālajām problēmām bioekeonomikas jomā. 

Cilvēki bieži piemirst, ka viņiem ir tik daudz ko dot citiem, dalīties savās zināšanās un gudrībās. Komercdarbības un uzņēmuma vadība 3. kursa students Kristers Ainārs Tomass uzskata, ka katrs students no šī semināra paņēma, kādu gudrību un vērtīgu domu graudu sev vai arī to paturēja savā prātā. Tāpat studenti neiztika bez radošās darbošanās, kur viņiem bija jārisina dažādas globālas problēmas kā, piemēram, ātrās modes tendences un okeānu piesārņojums.

Studenti semināra praktiskās daļas konkursos darbojās kā dabas draugi, deputāti un žurnālisti, cenšoties atrisināt vides problēmas no citu profesiju skatupunkta. Kā piemēru var minēt studentu grupu, kas centās atrisināt ātrās modes tendences kā dabas draugi, rezultātā izveidojās jauna apģērbu līnija, studenti piedāvāja koka tupelītes un kļavu lapu svārkus. Seminārs lika studentiem izkāpt no ierastās komforta zonas un rast dažādus risinājumus, manuprāt, zemapziņā studenti aizdomājās, ko viņi paši var darīt, lai kaut vai nedaudz padarītu šo pasauli tīrāku, zaļāku un skaistāku.

Nevar nepieminēt arī jauno paaudzi, Jelgavas PII “Lācītis” bērnus un Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas piektās klases skolēnus, kas LLU studentu Anastasijas Bondarevas un Zigurda Gindras filmētajā videomateriālā dalījās savās domās par dabas piesārņojumu un bioekonomiku. Bērnu un skolēnu viedokļi izraisīja jaukas un mīļas sajūtas auditorijā.

No mūsdienu jaunieša skatupunkta, jāsaka paldies bijušajam LLU rektoram, profesoram Kazimiram Špoģim, kas izglītojis gudrus studentus, kas kļuvuši par zinošiem pasniedzējiem un profesora domas un vērtības dod mums - jaunajai paaudzei. Ir dziļas cieņas sajūta par profesora ieguldījumu LLU un ESAF attīstībā, viņš atdeva visu savu mīlestību, gudrību un talantu, strādājot nākotne labā.

Paldies vēlamies teikt LLU ESAF lieldraugiem, kuri atbalstīja pasākuma norisi, piešķirot balvas pasākuma konkursu uzvarētājiem - SIA “Dobeles dzirnavnieks”, AS “Laima”, vegānisko produktu ražotājam SIA “Veri Beri”, medus ražotājiem SIA “Liepkalni”. Paldies pasākuma organizatorei Anastasijai Bondarevai, Zigurdam Gindram, Artai Grudulei, balvu fonda gādātājai Beātei Jurgensonei un pasākuma vadītājai Ksenijai Furmanovai, kā arī žūrijai un pašiem studentiem, kas spēja dalīties savās domās un ģeniālajās idejās. Lai arī mūsu katra ikdienā atspoguļotos profesora Kazimira Špoģa dzīves moto: “Palīdzēt, cik spēju, darīt labu katram centīgam cilvēkam, kurš nāk ar tīru, skaidru dvēseli un vēlas kļūt gudrāks un sabiedrībai vajadzīgs”!

Domās dalījās Komercdarbības un uzņēmuma vadība 3.kursa students  Kristers Ainārs Tomass

 

Pievienots 10/03/2020