Pārlekt uz galveno saturu

ESAF aizvadīta absolventu nedēļas vieslekciju cikls

Attēla autors: No LLU arhīva

Absolventu lekciju nedēļu 21. oktobrī iesāka Sintija Moroza, Drontenas AERES profesionālā universitāte Nīderlandē, studiju programmas Eiropas pārtikas bizness – koordinatore, pasniedzēja. 2006. g. absolvente – Uzņēmējdarbība un vadība. Sintija ir vadījusies pēc principa “Kāpēc ne?”, jāizmanto visas iespējas, kuras Tev piedāvā. Tieši tā divi bakalaura grādi vienā gadā – gan LLU, gan Drontenā, un iespēja būt praksē Indijā. Sintijas atziņas: 1) studiju laiks ir brīnišķīgākais dzīves posms; 2) saki “Jā”, un skaties, kur tas tevi aizvedīs; 3) izmanto studiju iespējas ārzemēs – izej ārpus savas komforta zonas. Tieši tāpēc dzīves ceļi Sintiju aizveduši atpakaļ uz Drontenas universitāti, kurā viņa šobrīd ir mārketinga pasniedzēja, kura lasa lekcijas un vada studiju programmu “Eiropas pārtikas bizness”. No savas profesionālās pieredzes Sintija dalījās ar klausītājiem par globālās pārtikas un dzērienu nozares tendencēm, iepazīstināja ar kompānijas Inova Market Insights veikto pētījumu, un uzskatāmi parādīja arī Latvijas pārtikas biznesa produktus, kuri ievēro pasaules pārtikas biznesa attīstības tendences.

Kā nākamā ar savu skatījumu par karjeru un izaugsmi dalījās Inga Kairova - Latvijas Republikas Zemgales apgabaltiesas iecirkņa Nr.108 zvērinātas tiesu izpildītājas Sniedzes Upītes lietvede. 2016. g. absolvente – Tiesību zinātnes. Lekcijas tematika bija gana nopietna - Latvijas zvērinātu tiesu izpildītāji un to darbība, kuras laikā Inga vairāk centās akcentēt katra pilsoņa paša atbildību par savām saistībām un to, ka tiesu izpildītāji, ja parādnieks ir gatavs uzsāk komunikāciju arī ir pretimnākoši un likuma ietvaros sastāda abpusēji izdevīgus parāda atmaksas grafikus. Jaunie speciālisti tika iepazīstināti ar Tiesu izpildītāju pienākumiem, instrumentiem piespiedu izpildes līdzekļu piemērošanā un parāda piedziņas procesu. Akcentējot savu studiju laiku Ingas atziņa – Vienīgi students māk “pēdējo laiku” atlikt uz pēdējo laiku.

22. oktobris.

Dans Hadaņonoks – 2000. gada Tiesību zinātņu absolvents. Dans uzsvēra, ka studiju laiks augstskolā deva ne tikai zināšanas, bet draugus uz mūžu, no kuriem daži ir biznesa partneri. Dana moto - Spēks ir cilvēks, kuram var uzticēties! Un tādi ir Dana bijušie grupas biedri, ar kuriem kopā 5 mēneši studiju laikā pavadīti praksē Norvēģijā, vasarās strādāts Anglijā, lasot zemenes, toties tagad ir patīkami satikties un kopā pavadīt laiku. Tajā pašā laikā Dans uzsvēra, ka studiju laikā ļoti liela nozīme bijusi pasniedzējiem. Ar savu studiju apakšprogrammas vadītāju Allu Pūci, viņi satiekas gandrīz ik gadu. Pēc augstskolas beigšanas Dans darba meklējumos nonāca lielā starptautiskā loģistikas kompānijā, kurā visā pasaulē ir nodarbināti 80 000 strādājošo, un sapratis, ka jāmācās vēl daudz. Taču pēc 8 darba gadiem, tas rezultējās ar savu uzņēmumu “DanLine”. Tāpēc šobrīd Dans apgalvo: Nav, nekā svarīgāka cilvēka dzīvē, kā LAIKS. Laiks, ko Tu velti savai ģimenei, vecākiem, draugiem, sabiedriskajiem pienākumiem, hobijiem, atpūtai. Tāpēc šobrīd ģimene Dana dzīvē ir prioritāte Nr 1.

Anete Ralle un Klāvs Maleckis 2019. gada absolventi maģistra studiju programmā “Ekonomika”. Anetes motivācija piedalīties Absolventu nedēļā bija – Piedalīties visās avantūrās, kuras tev piedāvā dzīve! Tieši tā Anete ir visu studiju laiku sevi motivējusi. Izvēlies to, kas tev interesē vislabāk, ej praksē tur, kur tev būs interesanti, ja vari apvienot studijas ar darbu - strādā, jo arī tā ir pieredze. Anete, raksturojot studijas LLU ESAF, saka: Tas bija mans, tāpēc rezultāts - LLU izcilniece. Klāvs komentējot Anetes sacīto, uzsvēra, ka arī viņiem abiem ar Aneti ļoti motivējoši studiju laikā bija pasniedzēju atsaucība un tieši asoc. prof. A.Muška, kura attiecīgā brīdī nekad neatteica savu palīdzību. Abi jaunieši piedāvāja četrus ieteikumus studentiem: paplašini apvāršņus; atrodi dzinuli, izproti savus mērķus un dari visu Laimīgs!

Santa Ozola un Dace Vilmane ir Zemgales plānošanas reģiona administrācijas darbinieces, Santa administrācijas vadītāja, mūsu toreizējās Sociālo zinātņu fakultātes absolvente 1998. gadā un Dace 1997. gada Ekonomikas fakultātes absolvente, šobrīd plānošanas reģiona Attīstības nodaļas vadītāja. Absolventes iepazīstināja studentus ar aktualitātēm reģionālajā attīstībā un plānošanas dokumentu izstrādē. Pamatdarbs viņām saistīts ar dažādu projektu īstenošanu reģiona attīstībai, katrs ieguldītais eiro, ar dažādu projektu realizāciju Zemgales plānošanas reģionā sniedz atgriezenisko efektu 17 eiro vērtībā. Absolventes aicināja novērtēt prioritātes, kuras ir reģionā -mūsu lauksaimniecības zeme un meži, jāstrādā pie pārtikas ražošanu ar augstāku pievienoto vērtību. Studenti tika iepazīstināti ar tādiem jaunumiem reģionā, kā “pēdējās jūdzes transportbusiņš” un iespējām to izmantot, šobrīd gan vēl testa režīmā.

Ulda Timmas novēlējums studentiem bija – dari to, kas tev patīk vislabāk. Tieši tā arī darījis Uldis pats. Uldis ir 2002. gada Reģionālās attīstības un pārvaldes studiju apakšprogrammas absolvents. Tajā laikā tā bija pilnīga jauna studiju programma, kas, protams, vilināja ar savu nezināmo. Uldis arī ir no tiem LLU ESAF un Drontenas augstskolas absolventiem, kurš ieguva gan vienu, gan otru diplomu. Studijas Drontenā bija fantastika pieredze – gads prom no mājām, citā kultūrā, citā vidē. Uldis studentiem ieteica: Apzinieties tās vērtības, ko variet iegūt no savas universitātes, fakultātes! Es nevienu brīdi neesmu nožēlojis, ka gāju šo ceļu! Tā bija liela dzīves skola, kura deva pamat atziņu – komunicē!  Tieši prasme komunicēt studiju laikā palīdzējusi noorganizēt visu Latvijas augstskolu Studentu dienas Jelgavā, iegūt darbu starptautiskā uzņēmumā Hewlett Packard ar biroju Somijā. Bet tad dzīvē notiek kāds pagrieziena punkts un Uldim tā bija ģimene. Līdz ar to atgriešanās Latvijā un savs uzņēmums un,protams, darbs, kurš ir bijis Ulda sirdslieta visu mūžu – dziesma, grupa TirkizBand. Tagad Uldim ir arī pašam sava ierakstu studija.

23. oktobris.

Annija Klovāne Jelgavas novada pašvaldības sociālo un veselības projektu vadītāja. Annija ir LLU ESAF 2016. gada absolvente studiju apakšprogrammā ”Reģionālā attīstība un pārvalde”.  Annijas stāstījums visu laiku liek aizdomāties par to, ka cilvēks sasniedz visu, ko vēlas, ja uz to iet mērķtiecīgi un ieklausās savā sirdsbalsī. Uzticies sev! Kā piemērus viņa min gan fakultātes izvēli, gan prakses vietas izvēli, arī bakalaura tēmas izvēli. Bet tajā pašā laikā mudina jaunos studentus radīt sev apkārt interesantu studiju vidi,  nevis gaidīt no citiem, bet pašiem darboties - studējošo pašpārvaldē, korī, teātrī, sportot u.c. Pat mājas darbu prezentācijas dažādos studiju kursos var veidot atraktīvas, jautras un, lai ir interesanti arī visiem grupas biedriem.

Edgars Korsaks Mills – Projektu vadības 2019. gada absolvents. Pasaules ekonomikā arvien straujāk pieaug pakalpojumu īpatsvars. Līdz ar to ļoti lielā mērā cilvēka psiholoģiskās rakstura īpašības ietekmē viņa lēmumu pirkt preces un pakalpojumus. Edgara lekcija, kura bija balstīta uz dažādiem piemēriem, lika aizdomāties katram klausītājam, ka ne vienmēr nepieciešamas dārgas iekārtas un lielas investīcijas, lai veicinātu produktu un pakalpojumu noietu. Bieži vien jāmaina mūsu uzskati par dažādām lietām. Izrādās, ka viss, kas nepieciešams, ir “piebikstīt”, nedaudz pagrūst, pamudināt  cilvēku labākas alternatīvas virzienā, kas dod lielāku labumu pašam un citiem. Cilvēks -  vairāk vai mazāk ir racionāla būtne. Protams, emocionāla, taču ne visu zinoša un protoša, līdz ar to Edgara ieteikumi bija izmantot cilvēka uzvedību kā pamatu, produktu virzībai tirgū un pārdošanas apjomu palielināšanai.

24.oktobris

Absolventu lekciju nedēļas noslēgumā fakultātē viesojās 2004.gada Reģionālās attīstības un pārvaldes studiju apakšprogrammas absolvents Jānis Vimba. Šobrīd viņš ir daudzu iemīļotā Latvijas Nacionālā teātra direktors, kura vadībā darbojas 205 teātrī strādājošie aktieri, darbinieki. Jānis atzīst, ka viņam ļoti patika studēt, nevis mācīties - tās ir divas fundamentāli atšķirīgas lietas. Jānis:“Tā bija likteņa piespēle, ka studēju šeit Jelgavā un dzīvoju kojās”. No studiju laikiem viņš atceras, ka nācās apgūt arī tādus studiju kursus kā pļavkopība, ar būvniecību un tehniku saistītas lietas, kuras studiju laikā šķita liekas un nevajadzīgas, bet šodien kaut kas no visa ir noderējis. Pēc studijām Jelgavā Jānis strādāja Pašvaldības lietu pārvaldē, tad aizbrauca uz ASV un pus gadu darbs būvniecībā, pēc tam atkal darbs valsts pārvaldē Finanšu ministrijā, bet saprata, ka tas īsti nav viņa aicinājums. Pēc tam sekoja dzīves pagrieziens, studijas aktiermākslā un režisoros Kultūras akadēmijā. Darbs Latvijas Nacionālajā teātrī, kā visnoslogotākajam aktierim sezonā. Kad tika izsludināts konkurss uz Nacionālā teātra direktora amatu – kursa biedru, draugu pamudināts Jānis pieteicās uz to, izvērtējot savas priekšrocības, viņš uzsver ekonomikas izglītību un kultūru, kas ir laba kombinācija šajā amatā. Pirmo gadu direktora amatā viņš vērtēja, kā ļoti grūtu. Šobrīd atdzīst, ka šajā amatā ļoti palīdz: aktiermāksla – režija – ekonomika – kontakti. Jānis uzsver, ja ir grūti tas nozīmē, kā reiz jums tur ir jābūt! Nemitīga izaugsme, mainieties, ejiet uz filmām, teātriem, pat ja Jums šobrīd tas nepatīk, dariet! Un nebaidieties kļūdīties, arī es visu laiku kļūdos. Šī tikšanās reize ar studentiem bija par dzīvi un teātri, par likumsakarībām un nejaušībām, kura aizritēja kā dzīves teātra izrāde divarpus stundas garumā.

 

Mēs, ESAF fakultāte, lepojamies ar saviem absolventiem!

Pievienots 25/10/2019