Pārlekt uz galveno saturu

2017./2018. studiju gadā prof. Jāņa Vanaga stipendija piešķirta ESAF 2.kursa studentei Evelīnai Sergijenko

Attēla autors: No LLU arhīva

2017. gada 9. maijā ESAF norisinājās prof. Jāņa Vanaga stipendijas piešķiršanas konkurss. Tajā varēja piedalīties akadēmiskās bakalaura studiju programmas “Ekonomika” pilna laika studiju 2. kursa studenti ar izstrādāto studiju projektu “Ekonomika”. Stipendijas piešķiršanas komisijā bija lekt. Arnis Lēnerts, doc. Kaspars Naglis-Liepa un doc. Dina Popluga. Pavisam bija seši pretendenti.

  1. Kristiāna Pūce (2.grupa) “Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas tirgus izpēte Latvijā” (vad. doc. Dina Popluga)
  2.  Roberts Pelēnis (2.grupa) “Makroekonomisko mērķu izpilde Latvijā” (vad. doc. Kaspars Naglis-Liepa)
  3.  Līva Voitehoviča (2.grupa) “Lauksaimniecības zemes tirgus attīstība Latvijā” (vad. lekt. Arnis Lēnerts)
  4.  Jekaterina Zaharova (2.grupa) “Iedzīvotāju personīgā patēriņa tendences pilsētu un lauku mājsaimniecībās” (vad. lekt. Linda Griņēviča)
  5.  Linda Akmentiņa (1.grupa) “Lauksaimniecības ietekme uz IKP” (vad. lekt. Arnis Lēnerts)
  6.  Evelīna Sergijenko (1.grupa) “Baltijas valstu budžeta analīze” (vad. doc. Zane Bulderberga)

Komisijas mācībspēki vērtēja pretendentu uzstāšanos un prezentāciju ar atzīmi (10 ballu sistēmā). Tika ņemta vērā arī vidējā svērtā atzīme apgūto studiju kursu vērtējumā un studiju projekta vadītāja atzīme par studiju projektu.

Prof. J. Vanaga stipendijas piešķiršanai komisija izvirzīja Evelīnu Sergijenko (“Baltijas valstu budžeta analīze”), jo izšķiroša nozīme bija studentes pētījuma nozīmīgumam un praktiski izstrādātajai infografikai budžeta rādītāju atspoguļošanai. Stipendijas pretendente ar prezentāciju vēlreiz uzstājās ESAF Domes sēdē 23. maijā. Domes locekļi vienbalsīgi lēma par stipendijas piešķiršanu.

Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta docente Dr.oec. Dina Popluga par prof. J.Vanaga stipendijas konkursu

2017. gads prof. Jāņa Vanaga stipendijas konkursam ir īpašs, jo šis ir profesora 110. jubilejas gads un šogad studentu interese par šo konkursu bija ārkārtīgi liela. Kopumā konkursā startēja 6 studenti un tāpēc konkurence par stipendiju bija augsta. Konkursa komisijai izvēlēties labāko bija grūti, jo darbu tēmas bija ļoti dažādas, interesantas un aktuālas, aptverot tādas jomas kā lauksaimniecība, bioekonomika, patēriņš, apdrošināšana, valsts budžets un makroekonomiskie mērķi. Komisija kā īpaši interesantus un zinātniski nozīmīgus atzina divus darbus - ESAF 2. kursa studenta Roberta Pelēna darbu „Makorekonomikas mērķu izpilde Latvijā”, kurā autors prezentēja savas dziļās analītiskās prasmes un ekonomikas jautājumi izpratni; un ESAF 2. kursa studentes Līvas Voitehovičas darbu „Lauksaimniecības zemes tirgus attīstība Latvijā”, kurā autore padziļināti izvērtē lauksaimniecības zemes tirgu ietekmējošos aspektus un izstrādā šī tirgus attīstības stratēģiju. Savukārt par konkursa labāko darbu tika atzīts ESAF 2. kursa studentes Evelīnas Sergijenko darbs „Baltijas valstu budžeta analīze”, kurā autore vispusīgi un konstruktīvi analizē, salīdzina un skaidro visu trīs Baltijas valstu budžetu un tā svarīgākos aspektus. Ņemot vērā veiktā pētījuma pamatīgumu, autores radošo pieeju pētījumam (izveidojot infografiku), sabiedrisko aktivitāti un labās sekmes studijās, Evelīna Sergijenko tika atzīta par labāko kandidāti prof. J.Vanga stipendijas saņemšanai.

Šis konkurss studentiem sniedz vienreizēju pieredzi un iespēju sevi pierādīt, kā zinošus, drosmīgus, radošus un zinātkārus studentus! Tāpēc nākamā studiju gada ESAF 2. kursa bakalaura studiju programmas „Ekonomika” studenti, esiet aktīvi un piedalieties prof. J.Vanaga stipendijas konkursā!

Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta docents Dr.oec. Kaspars Naglis-Liepa - Interesantā ekonomika – prof. J.Vanaga stipendijas konkursa rezultāti

Šogad prof. J. Vanaga konkursā piedalījās 6 studenti, kas ir līdz šim augstākais pretendentu skaits. Popularitātes pieauguma iemeslus varētu skaidrot ar trīs faktoriem. Pirmkārt, iegūstāmā balva un tās iegūšanai salīdzinoši nelielās pūles, jo studentiem pētnieciskais darbs jāraksta obligāti, tāpēc izšķirošas ir tikai papildus pieliktās pūles. Otrkārt, iespēja ātrāk iegūt vērtējumu un atslogot sesijas režīmu, un treškārt, lektora A. Lēnerta propagandas pūles. Studentu tēmas pārstāvēja ļoti plašu ekonomikas pētījumu objektu klāstu, sākot ar specifiskiem darbiem - Kristīnes Pūces pētījums par OCTA, Jekaterinas Zaharovas pētījums par mājsaimniecību patēriņu pilsētās un laukos, mūsu Universitātei raksturīgiem – Linda Akmentiņa analizēja Lauksaimniecības ietekmi uz IKP un Līva Voitehoviča pētīja lauksaimniecības tirgus attīstību, beidzot ar makroekomikas jautājumiem – Roberts Pelēnis izanalizēja Latvijas makroekonomisko mērķu izpildi un Evelīnas Sergijenko salīdzināja Baltijas valstu budžetus. Jāpiemin, ka katrs pretendents bija sagatavojis nelielu redzējumu par prof. J. Vanaga atziņu aktualitāti ar sava pētījuma rezultātiem. Gribu atzīmēt, ka šogad ieguvēji ir daudzi, pirmkārt, žūrijas locekļi, kam šogad konkursa rezultātu prezentācijas sagādāja prieku, otrkārt, studenti, kuru ieguvumi ir gana plaši, kāds ieguva jaunas zināšanas, kāds iespēju atvieglot sesijas laiku, kāds vēl, protams, balvu un īpašs prieks, ka kāds, vēlos nosaukt – Roberts Pelēnis, saprata, ka ekonomika ir (Jūs neticēsiet) ļoti interesanta un visi ieguva izcilus savu darbu novērtējumus. Pēc ilgām un kaismīgām diskusijām, ņemot vērā ne vien pētniecisko darbu, bet arī studiju rezultātus un sabiedriskās aktivitātes konkursa komisija nolēma prof. J. Vanaga stipendijai izvirzīt Evelīnu Sergijenko ar pētījumu „Baltijas valstu budžeta analīze” vadītāja Z. Vītoliņa, labāk zināma ar pirmslaulību uzvārdu Bulderberga – vēlreiz Sveicam un gavilējam! Par izšķirošo faktoru kļuva pretendentes vēlme ne vien iegūt pētījuma rezultātus un secināt, bet arī iepazīstināt ar tiem citus studentu izmantojot izstrādāto infografiku. Šī gada norise ļauj cerēt, ka nākamgad prof. J. Vanaga konkursa galvenie reklamētāji un motivētāji būs paši studenti.

 

VBR

 

Pievienots 29/05/2017