Pārlekt uz galveno saturu

ESAF notikusi Latvijas Bankas ekonomista vieslekcija par veiksmīga diplomdarba izstrādāšanu

Attēla autors: No LLU arhīva

20. maijā LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē norisinājās Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes Makroekonomikas analīzes daļas vecākā ekonomista Oļega Krasnopjorova lekcija "Kā uzrakstīt izcilu diplomdarbu un uzvarēt Latvijas Bankas konkursā?", kurā Krasnopjorovs dalījās savās zināšanās, pieredzē un ieteikumos ar LLU pirmā kursa studentiem un mācībspēkiem par diplomdarbu rakstīšanu, noformēšanu un laika plānošanu un to, kā var piedalīties Latvijas Bankas studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursā.

Lai LLU studējošie varētu veiksmīgi uzrakstīt savu diplomdarbu, ekonomists Oļegs Krasnopjorovs dalījās savā pieredzē un ieteikumos par to, kā visveiksmīgāk izvēlēties pētījuma tēmu, kā vispareizāk uzrakstīt diplomdarbu un kā visefektīvāk plānot savu laiku. “Darba tēmas izvēlē nav jādomā par to, kas ir “aktuālāk”, bet jādomā par tādām tēmām, kurās jau ir unikālas priekšzināšanas, kurās ir pieejami unikāli datu avoti un kuras ir interesantas pašam autoram. Darbā ir jāparāda savas stiprās puses. Darbu nevar sākt rakstīt ar mērķi, ka jāuzraksta kaut kas uz 70 lpp, tas jāraksta ar mērķi, ka man ir tikai 70 lpp., lai sevi pierādītu, un ka man citas tādas iespējas nekad nebūs, ” norāda Oļegs Krasnopjorovs.

“Es uzskatu, ka šī vieslekcija ir ļoti lietderīga, lai iegūtu informāciju par to, kā veiksmīgāk uzrakstīt diplomdarbu. Es ļoti priecājos, ka man bija iespēja dzirdēt dažādus noderīgus ieteikumus par sava diplomdarba izstrādāšanu. Šī informācija man ir aktuāla, jo tas liek aizdomāties par sava bakalaura darba tēmas izvēli, protams, vēl lietderīgāk būtu, ja 3. vai 4. kursā būtu iespēja šo lekciju noklausīties vēlreiz. Interesanti šķita, ka Latvijas Bankas konkursā par diplomdarbu var saņemt naudas balvas. Lektoram izdevās mūs iedvesmot un iedrošināt, ka katrs var piedalīties konkursā un izmēģināt savus spēkus,” komentē Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes ekonomikas studiju programmas 1.kursa studente Anastasija Bondareva.

“Man visinteresantāk likās tas, ka dažu sekunžu laikā, apskatot izmantotās literatūras sarakstu, var jau diezgan precīzi noteikt, kāda ir darba kvalitāte. Lektors minēja: “Ja nav izmantota izcila literatūra, tad arī pētījums nebūs izcils, vienalga cik spējīgs ir diplomdarba autors.” Šo teikumu es atcerēšos vienmēr, jo parasti literatūras sarakstam nepievēršu īpašu uzmanību. Es arī uzzināju, ka, lai uzrakstītu izcilu diplomdarbu, ir nepieciešami vairāki desmiti starptautiski atzīti jauni pētījumi, kuri ir publicēti angļu valodā,” atzīst Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes ekonomikas studiju programmas 1.kursa students Edijs Veisbergs.

“Lektors, stāstot par pētnieciskā darba izstrādi, lika uzsvarus tieši uz tām lietām, kuras vienmēr atgādina saviem doktorantiem. Kā arī bez ekonometrijas zināšanām Latvijas Bankas konkursā neuzvarēt,” komentē Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes Ekonomikas un reģionālās attīstības institūta  profesore Dr. Aija Eglīte.

Oļega Krasnopjorova lekcijas "Kā uzrakstīt izcilu diplomdarbu un uzvarēt Latvijas Bankas konkursā?" prezentāciju var apskatīt tiešsaistē

 

Pievienots 22/05/2019