Pārlekt uz galveno saturu

Marts ESAF aizvadīts profesora Kazimira Špoģa zīmē

Attēla autors: No LLU arhīva

“Marts LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātei (ESAF) un īpaši Uzņēmējdarbības un vadībzinātņu institūtam (UZVA) zīmīgs ar vairākiem datumiem, kas visi saistīti ar mūsu profesora Kazimira Špoģa dzīves nozīmīgām jubilejām un atceri,” stāsta UZVA institūta direktore Anita Auziņa.

20. martā tika pasniegta profesora Kazimira Špoģa stipendija par Agrārās ekonomikas doktora darba aizstāvēšanu un ieguldījumu zinātnē un pētniecībā, ko šogad saņēma Sandija Zēverte - Rivža. Savukārt 24. marts ir vārda diena Kazimiriem, 26. marts – profesora Kazimira Špoģa Mūžības diena, bet 28.marts - profesora Kazimira Špoģa dzimšanas diena. Turklāt šogad 28.marts ir īpašs – profesoram Kazimiram Špoģim  90 gadu jubileja.

Kā stāsta A. Auziņa, daudziem profesors Kazimirs Špoģis ir atmiņā palicis kā valsts un politikas darbinieks, deputāts, priekšsēdētājs, ministrs, erudīts zinātnes un prakses administrators, izcils zinātnieks un citu augstu titulu īpašnieks, bet mums viņš bija un ir “Mūsu Profesors”.  Mūsu Profesors - cilvēks ar milzīgām darbaspējām, lielu pašorganizētību un nepārspējamu organizatora talantu. Cilvēks ar plašu emociju gammu – no stigriem, spēcīgiem un cītīgiem uzsvariem, kas necieš iebildumus un aizrautīgām diskusijām līdz pat humoristiskas dzirksteļošanas un uzslavām. Ikdienā profesors bija lietišķs, ar milzīgu enerģiju, strādāja ātri, profesionāli, konstruktīvi. Viņa darba spējas bija neizsīkstošas un mērķtiecīgas. Tomēr pāri visam bija viņa labvēlība un dāsnums, ko apliecina profesora dzīves moto, princips, pēc kā viņš savā dzīvē vadījies – “... palīdzēt, cik spēju, darīt labu katram centīgam cilvēkam, kurš nāk ar tīru, skaidru dvēseli un vēlas kļūt gudrāks un sabiedrībai vajadzīgs... Katrs mans doktorants paliek man mīļš uz mūžu – es jūtos par viņu atbildīgs un cenšos viņam palīdzēt un atbalstīt.”

Viņš bija cilvēks, kuru apbrīnoja un apbrīno arī tagad, jo profesoram piemita fantastiskas prāta spējas, inteliģence un nerimstoša zinātkāre. Profesora Kazimira Špoģa zinātnieka mūžs ir bijis dāsns - sastādīti un rediģēti 100 zinātniskie izdevumi, 155 publikācijas periodikā, 123 zinātniskās publikācijas, monogrāfijas, grāmatas un brošūras.

Gandrīz 15 gadus LLU ESAF doktorantūra un profesors Kazimirs Špoģis bija sinonīmi kvalitātei un nemitīgai pilnveidei. Ja doktora studiju programma “Agrārā un reģionālā ekonomika” šodien ir pieprasīta, tad tas nenoliedzami ir arī profesora nopelns. No visiem 102 ESAF absolvējušajiem doktoriem (1973.-2010.), 24 ir profesora Kazimira Špoģa audzēkņi, no kuriem 8 doktora grādu ieguvuši pēdējo piecu gadu laikā. Visi profesora audzēkņi vienmēr saka: “Ja nebūtu profesora, droši vien ceļš uz mūsu doktora grādu būtu daudz ērkšķaināks”. Profesora Kazimira Špoģa zinātniskajam testamentam ir stipras saknes, mērķtiecīgs pielietojums un viņa pūliņi nav bijuši velti - agrārās un reģionālās ekonomikas zinātnes attīstās. Izcila domātāja un zinātnieka domas nenoveco, bet kļūst aizvien aktuālākas.

Katram, kam bijusi saskare ar profesoru, ir atmiņā viņa precizitāte, darba laika plānojums un atvērta labestība palīdzēt atrisināt radušās problēmas, lai ikviens darbs būtu izcils un izpildīts visaugstākajā līmenī. Iepazīstoties ar profesora darbību, laikabiedru, darba biedru un viņa audzēkņu atmiņām, droši var teikt, ka viņš savu mūžu ir kalpojis vienam kungam – zinātnei, kuras atziņas viņš ir licis lietā, audzinot jauno maiņu un realizējot savu praktisko darbību jebkurā viņam uzticētā amatā un uzdevumā. Tas arī viņam nodrošina atzinību un mūžības pieskaņu viņa paveiktajiem darbiem. Atceroties profesoru Kazimiru Špoģi un viņa dzīves sparu, daudziem no mums ir radusies pārliecība, ka cilvēka darba spējas ir neierobežotas. Tās ir katrā no mums, tikai jāgrib un jāprot tās likt lietā!

Tāds viņš bija ... Mūsu Profesors ar lielo burtu, kurš joprojām atrodas mums līdzās... mūsu domās un darbos.

Raksts tapis sadarbībā ar Anitu Auziņu, izmantojot grāmatu

Kazimirs Špoģis. LLU profesors: apceru un atmiņu krājums par mūža ieguldījumu Latvijas lauku labā”. Jelgava, 2012.

Pievienots 27/03/2017