Pārlekt uz galveno saturu

ESAF doktorants par ERASMUS+ mobilitātes pieredzi

Attēla autors: No LLU arhīva

ESAF 3. kursa doktoranta pieredze pētniecības praksē Vācijā

Pētījumu sadarbībā ar darba vadītāju Dr.oec. Irinu Pilveri veicu par lauksaimnieku nevalstisko organizāciju nozīmi lauksaimniecības attīstībā Latvijā. Šajā pētījumā liela nozīme ir izzināt nevalstisko organizāciju (NVO) darbību citās valstīs, ko vislabāk var paveikt, atrodoties konkrētajā valstī uz vietas. Uzaicinājums sadarboties pētījuma izstrādei, kļūt par profesora asistentu nāca no modernākās lauksaimniecības universitātēs Vācijā - Weihenstephan-Triesdorf University of Applied Sciences.

NVO ir tikpat mainīga sistēma kā citi procesi sabiedrībā, kuras sekmīgai darbībai nepieciešami regulāri uzlabojumi. Šajā pētījumā ieinteresētība bija no abām pusēm, izzināt pieredzi Vācijā kā valstī ar senu NVO sistēmas darbību; un Latvijā, kur NVO sistēma ir salīdzinoši jauna. Šī starptautiskā sadarbība deva produktīvu atspērienu pētījuma veikšanā, nodrošinot ar jaunu informāciju, piekļūstot universitātes bibliotēkas sistēmai; zinātniskajām datu bāzēm; kontaktējoties uz vietas ar universitātes mācībspēkiem; veicot ekspertu intervijas ar vietējiem lauksaimniekiem; nevalstisko organizāciju un Lauksaimniecības ministrijas pārstāvjiem u.c.

Šādas starptautiskās sadarbības ieguvums nav tikai veiktais pētījums, bet iegūti jauni kontakti/draugi; uzlabotas valodu zināšanas; iejušanās vietējā dzīves ritmā un tradīcijās; savas universitātes un valsts popularizēšana; u.c. Pie kultūru iepazīšanas jāpiemin, ka papildus tika iepazītas vairāk nekā 10 citu valstu kultūra caur apmaiņas programmas studentiem, kas mācās starptautiskajā maģistratūras programmā Agricultural management. Vienlaicīgi tas bija arī pamatīgs valodas treniņš, komunikācijai notiekot četrās valodās. 

Promocijas darba izstrāde iever liela apjoma pētniecisko darbu, un tam nepieciešamo laiku, kas nav viegli atrodams ar darbiem piepildītajā mūsu ikdienā. Lai kaut nedaudz izrautos no ikdienas darbiem un vairāk laika veltītu pētījuma izstrādei, lieliska iespēja ir izmantot ERASMUS+ finansējuma iespējas, jo iegūtā pieredze un redzētais ir neatņemams "+" personīgajā izaugsmē.

Sagatavoja Kristaps Zdanovskis,
ESAF doktora studiju "Agrārā un reģionālā ekonomika"
3. kursa doktorants

Pievienots 29/11/2016