Pārlekt uz galveno saturu

Studenti atklāj savu uzņēmēja DNS

Attēla autors: No LLU arhīva

Februāra noslēgumā LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē norisinājās pasākums „Uzņēmēja DNS”. Tādējādi studentiem bija iespēja pašiem organizēt pasākumu un izprast, ar kādām grūtībām nepieciešams saskarties, kā, ievērojot lietišķo komunikāciju, pieņemt pareizos lēmumus un kontrolēt uzdevumu izpildi.

Pasākums „Uzņēmēja DNS” pirmo reizi norisinājās 2018. gada 26.aprīlī, kas jau ir kļuvusi par tradīciju studentiem - satikt uzņēmējus un pašiem attīstīt pasākuma organizēšanas prasmes. Turpinot iesākto, 8. martā tika aizvadīts jau otrais izglītojošais pasākums, lai rastu iespēju studentiem klātienē tikties ar uzņēmējiem un diskutēt par uzņēmējdarbības vidi un tajā esošajām grūtībām.

Šogad studiju kursu ietvaros lektores Simona Zvirgzdiņa un Laura Joma uzticēja pasākuma organizēšanu divu dažādu fakultāšu studentiem  - LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) bakalaura studiju programmas „Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības” pilna laika 3. kursa studentiem un LLU Lauksamniecības fakultātes (LF) bakalaura studiju programmas „Lauksaimniecība” pilna laika 2. kursa studentiem. Tā ietvaros studenti rīkoja kontaktbiržu ar uzņēmējiem, kuri iepazīstināja pasākuma apmeklētājus ar savu produkciju un/vai pakalpojumiem un dibināja jaunus kontaktus.

Savos veiksmju un neveiksmju stāstos ar studentiem pasākumā dalījās Ilze Kaša (LavanDulla), Robert Laugalis (SIA „ETA Mežs”), Ingus Linkevics (Andromo App Maker), Ilze Priževoite (SIA „Karameļu darbnīca)”, Santa Zaķevica (SIA „Parks OM”) un Ivars Minkevičs (SIA „I`M UNITY”). Uzņēmēji uzsvēra, ka svarīgākais ir kaut ko ļoti vēlēties darīt, nebaidīties no pārbaudījumiem un runāt par savu ideju īstenošanu ne tikai ar paziņām un radiem, bet arī uzņēmējiem, tā gūstot zināšanas un kontaktus savu ideju realizācijai. Vienlaikus svarīgs esot arī idejas finansējums, kuru Latvijā esot iespējams iegūt, piemēram, biznesa inkubatorā, institūcijā Altum un komercbankās.

Kontaktbrižas dalībnieki pozitīvi novērtēja studentu paveikto darbu un uzteica to, ka ir radīts pasākums, kur studentiem tikties ar uzņēmējiem, un kur arī uzņēmēji var gūt jaunu pieredzi, sadarbības partnerus, kā arī, iespējams, jaunus darbiniekus.

Pasākuma laikā uzņēmēji kopā ar studentiem piedalījās radošajās darbnīcās un attīstīja jaunas biznesa idejas, radīja paši savām rokām jaunus produktus un risināja dažādus uzņēmēju uzdevumus. Radošo nodarbību laikā fakultāte tika piepildīta ar dažādām ēterisko eļļu smaržām, kuru pielietojumu parādīja Ilze Kaša.

Tā kā uzņēmēji otro „Uzņēmēja DNS” pasākumu novērtēja kā nozīmīgu studentu prasmju un kompetenču attīstībā, plānots to turpināt un nākamo organizēt šī gada decembrī.

Šādi pasākumi fakultātē ir aizsākušies ar izstrādāto un realizēto Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta ReforB (LLI143) pasākumu kompleksu, kur  apvienotas  semināru "Iesaisties!" un "Biznesa Simulācijas Spēles" aktivitātes  par uzņēmējdarbības veicināšanu un biznesa ideju attīstīšanu, kā arī koncepta  “Iedvesmojies – palīdzi – dalies – analizē!” realizācija.

Lai varētu uzņēmējdarbības ideju realizācijas aktivitātēs iesaistīties pēc iespējas vairāk jauniešu un studentu, kuri domā par savu uzņēmējdarbību, tiek izstrādāts interaktīvs rīks "Biznesa simulators", kas dos iespēju izspēlēt dažādas biznesa situācijas un pieņemt lēmumus.

Sekojiet līdzi informācijai:  facebook @LLIReforB ; www.reforb.eu

Interreg Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam mērķis ir sekmēt Programmas reģionu ilgtspējīgu sociālekonomisko attīstību, palīdzot tos padarīt konkurētspējīgākus un pievilcīgākus dzīvošanai, uzņēmējdarbībai un tūrismam.

Informācijai: www.latlit.eu, www.europa.eu

Tēmturis: #LATLIT

Pievienots 22/03/2019